Vlákno
Je to sacharid s dlhým reťazcom, ktorý sa nachádza v potravinách. Vláknina sa podľa rozpustnosti vo vode delí na rozpustnú a nerozpustnú, ktorá sa vo vode nerozpúšťa. Bunky ľudského tela nemajú enzýmy, ktoré by dokázali vlákninu stráviť, ale pomáhajú im v tom črevné baktérie, ktoré majú potrebné enzýmy. Ideálne je postupne zvyšovať množstvo vlákniny v strave.
Vláknina je obsiahnutá v celozrnných obilninách, strukovinách, ovocí, zelenine, psylliu, škrobe a otrubách.
Vláknina pôsobí ako prebiotikum, podporuje funkciu zdravých črevných baktérií, podporuje trávenie a vyprázdňovanie, kde môže skrátiť čas potrebný na prechod potravy črevom, zväčšiť objem stolice. Pôsobí preventívne proti metabolickým ochoreniam a podporuje obranyschopnosť organizmu, pomáha pri chudnutí, znižuje chuť do jedla a pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Znižuje spätné vstrebávanie žlčových kyselín do krvného obehu, čím predchádza vzniku kardiovaskulárnych ochorení (infarkt myokardu).
Dostatok vlákniny spomaľuje prechod tráveniny hrubým črevom a hromadia sa v nej nebezpečné odpadové látky.
Blog



