Všetko, čo potrebujete vedieť o vitamíne K
Väčšina ľudí nikdy nepočula o vitamíne K2. Hoci tento vitamín zohráva kritickú úlohu v mnohých aspektoch nášho zdravia, v našej strave je zriedkavý a nevenuje sa mu veľa pozornosti.
Vitamín K objavil zubár Weston Price, ktorý začiatkom 20. storočia precestoval svet, aby preskúmal vzťah medzi stravou a chorobami v rôznych častiach sveta. Zistil, že prirodzená, nepriemyselná strava má vysoký obsah určitej živiny, ktorá zrejme poskytuje ochranu pred zubným kazom a chronickými chorobami. Predpokladá sa, že touto záhadnou živinou bol vitamín K2.
V čase objavenia vitamínu K sa všetka pozornosť sústredila na jeho úlohu pri zrážaní krvi.
Pôvodne sa predpokladalo, že existuje len jeden variant vitamínu K. Neskôr však boli identifikované obe formy K1 aj K2, o ktorých sa však nemyslelo, že sa od seba líšia. Až v 21. storočí bola konečne uznaná odlišná povaha vitamínu K2. Niektorí vedci sa teraz dokonca domnievajú, že úlohy vitamínov K1 a K2 sú také odlišné, že by sa mali klasifikovať ako samostatné živiny.
Vitamín K1, tiež nazývaný fylochinón, sa väčšinou nachádza v potravinách rastlinného pôvodu. Vo veľkom množstve sa nachádza v listovej zelenine, ako je mangold, petržlen, špenát, červená repa, brokolica a ružičkový kel. Je mimoriadne dôležitý pre zrážanie krvi. Na rozdiel od nedostatku vitamínu K2 je nedostatok vitamínu K1 veľmi zriedkavý.
Vitamín K2 alebo menachinónsa nnachádza v živočíšnych a fermentovaných potravinách, najmä v syroch, vaječných žĺtkoch, sójových výrobkoch a kravskej pečeni.Má protizápalové, antioxidačné účinky, podporuje zdravie a vývoj kostí, znižuje riziko zlomenín, pôsobí ako prevencia osteoporózy a je dôležitý pre tvorbu tkanív. Podobne ako vitamín K1 pomáha aj pri zrážaní krvi. Na rozdiel od vitamínu K2 je však často nedostatočný.
Vitamín K2 možno rozdeliť na niekoľko rôznych podtypov, z ktorých najdôležitejšie sú MK-4 a MK-7.
V tomto článku sa zameriame na vitamín K2 ako MK-7. Ten je základným vitamínom rozpustným v tukoch. Prirodzene sa nachádza v fermentovaných potravinách a plní niekoľko dôležitých funkcií pre naše zdravie. Aj keď má prínos pre všetky vekové skupiny, naša strava ho neobsahuje dostatok. Deti a dospievajúci potrebujú vitamín K2 na vývoj kostí, zatiaľ čo dospelí vo veku 60 rokov a viac by mali dbať o svoje zdravie a udržiavať si pohyblivosť. Ako tento vitamín vlastne funguje?
Niektoré bielkoviny sú závislé od vitamínu K2 a bez neho vykonávajú svoje funkcie. Tieto bielkoviny zohrávajú dôležitú úlohu prizrážaní krvi, metabolizme vápnika a zdraví srdca. Sú to:
- koagulačné faktory, dôležité pre zrážanie krvi
- Osteokalcín, ktorý sa podieľa na tvorbe kostí
- GLA proteíny, ktoré zabraňujú ukladaniu vápnika v tepnách. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.
Udržuje zdravé a silné kosti
Viaceré štúdie môžu potvrdiť výrazný vplyv vitamínu K2 na kvalitu kostí. Všetko sa začína vápnikom. Vápnik je jedným z najdôležitejších minerálov v ľudskom tele. Nachádza sa v našich kostiach, zuboch a cievach. A práve tu je mimoriadne nežiaduci. Veľké množstvo vápnika v cievach môže viesť k mnohým kardiovaskulárnym ochoreniam alebo dokonca k infarktu. Vitamín K2 je zodpovedný za to, že vápnik nezostáva v krvi, ale putuje do kostí. Lepšie povedané, vitamín K2 aktivuje osteokalcín (niekedy označovaný ako kostná bielkovina). Osteokalcín je dôležitý proteín vylučovaný osteoblastami, bunkami, ktoré sú zodpovedné za tvorbu kostí v tele. Vďaka vitamínu K2 osteokalcín čerpá vápnik z ciev a ukladá ho do kostí pomocou osteoblastov.
Účinnosť vitamínu K2 sa zvyšuje v kombinácii s vitamínom D3
Štúdie skúmajúce účinok vitamín D3 a vitamín K2 ukázali, že vyšší príjem týchto živín výrazne znížil riziko zlomenín kostí. Vitamín D3 je dôležitý pre tvorbu vyššie uvedených bielkovín ktoré závisia od vitamínu K2. Inými slovami, vitamín D3 pomáha vstrebávaniu vápnika z čriev do krvi a vitamín K2 sa podieľa na ukladaní tohto vápnika do kostí a zabraňuje ukladaniu vápnika v stenách ciev.
Pomáha predchádzať a liečiť osteoporózu
V Japonsku sa od roku 1995 stali doplnky stravy s vitamínom K2 schválenou liečbou osteoporózy. Osteoporóza je časté ochorenie, ktoré znižuje hustotu kostí a postihuje najmä staršie ženy. Ako už bolo uvedené, vitamín K2 zohráva ústrednú úlohu v metabolizme vápnika - hlavného minerálu, ktorý sa nachádza v našich kostiach a zuboch. Vitamín K2 aktivuje bielkoviny , ktoré pomáhajú udržiavať zdravé kosti a predchádzať osteoporóze.
Znižuje riziko srdcových ochorení a udržiava zdravé srdce
Osteokalcín aktivuje vitamín K2, spúšťa aktiváciu ďalšieho proteínu nazývaného matrixový GLA proteín (MGP). Tým sa odstraňuje nadbytočný vápnik, ktorý sa môže hromadiť v mäkkých tkanivách, ako sú tepny a žily. Hromadenie vápnika v tepnách okolo srdca je obrovským rizikovým faktorom srdcových ochorení. Preto všetko, čo môže znížiť toto hromadenie vápnika, môže pomôcť predchádzať srdcovým ochoreniam. Práve MGP aktivovaný vitamínom K2 sa považuje za najsilnejší faktor prevencie alebo dokonca zvrátenia kardiovaskulárnych ochorení.
Mnohí lekári odporúčajú ženám po menopauze doplnky vápnika na prevenciu alebo liečbu osteoporózy. Otázkou je, či by mali zvážiť aj dopĺňanie vitamínu K2. Vápnik je hlavným minerálom prítomným v kostiach, ale jeho suplementácia nemusí nevyhnutne viesť k posilneniu kostí, ak sa hromadí v žilách a tepnách. Naopak, môže zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Zachováva zdravé zuby
Zdá sa, že tento vitamín môže byť dôležitý aj pre zdravé zuby. Osteokalcín, rovnaký proteín, ktorý je nevyhnutný pre metabolizmus kostí, spúšťa mechanizmus, ktorý stimuluje rast nového dentínu, čo je kalcifikované tkanivo pod zubnou sklovinou. Predpokladá sa, že dôležitú úlohu zohrávajú aj vitamíny A a D, ktoré pôsobia synergicky s vitamínom K2.
Defektivita vitamín K2
Hlavné príznaky nedostatku vitamínu K2 zahŕňajú:
- zvýšená hladina vápnika v krvi
- nadmerné krvácanie
- vznik modrín
- riziko osteoporózy
- riziko Alzheimerovej choroby
- riziko viacerých kardiovaskulárnych ochorení
- korózia tepien
- bolesti hlavy, chrbta, svalov a kĺbov
- únavu, malátnosť, svalovú slabosť
- nevoľnosť
Ako už bolo spomenuté, naša strava je veľmi chudobná na vitamín K2. V dôsledku toho má mnoho ľudí nedostatok, a preto sa odporúča pravidelne dopĺňať vitamín K2, a to buď konzumovaním potravín bohatých na vitamín K2, alebo užívaním doplnkov stravy.
Zdroje vitamínu K2
Priemerný príjem tejto dôležitej živiny je v dnešnej strave neuveriteľne nízky. Mnohé potraviny sú bohaté na vitamín K1, ale vitamín K2 je menej častý. Vaše telo dokáže čiastočne premeniť vitamín K1 na K2. Súčasné štúdie však naznačujú, že proces premeny nie je účinný. V dôsledku toho vám môže oveľa viac prospieť priame dopĺňanie vitamínu K2.
Odporúča sa užívať približne 200 mikrogramov vitamínu K2 denne. Vitamín K2 však nie je toxický ani pri vysokých dávkach. Vitamín K2 sa nachádza v živočíšnych a fermentovaných potravinách. medzi ne patria okrem iného vaječné žĺtky, pečeň alebo mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku od kráv kŕmených trávou. Vitamín K je rozpustný v tukoch, čo znamená, že nízkotučné a chudé živočíšne výrobky ho neobsahujú veľa.
- vajíčkové žĺtky: K: 29,1 až 33,5 μg na 100 g
- kuracie mäso 5,8 až 11,3 μg na 100 g
- bravčové mäso 1,7 až 2,4 μg na 100 g
- hovädzie mäso 0,7 až 1,3 μg na 100 g
- mlieko 0,7 až 0,9 µg na 100g
- Natto - fermentované sójové bôby 939 až 998 µg na 100g
Celkom
Vitamín K2 hrá dôležitú úlohu pri zrážaní krvi, metabolizme vápnika a zdraví srdca. Pomáha predchádzať rôznym ochoreniam a problémom. V našej strave je ho však veľmi málo. Na zabezpečenie dostatočného príjmu tohto vitamínu sa odporúča konzumovať výživové doplnky. Vďaka synergickému účinku s vitamínom D3, sa prínosy vitamínu K2 v kombinácii s týmto vitamínom môžu mnohonásobne zvýšiť.
Na výhodách užívania vitamínu D3 spolu s vitamínom K2 sa zhodujú aj odborníci. Užívanie samotného vitamínu D3 vo vyšších dávkach totiž môže viesť k nadbytku vápnika v krvnom obehu, čo môže mať za následok vznik obličkových kameňov a usadzovanie vápnika v cievach. Naopak, kombinácia vitamínu D3 a K2 môže mnohonásobne zvýšiť priaznivý účinok vitamínu K2. Okrem toho má vitamín D3 množstvo zdravotných výhod. Vyskúšajte preto náš jedinečný BrainMax vitamín K2 v kombinácii s vitamínom D3.
Vitamín K2 vo forme MK7 K2VITAL®DELTA vyrába Kappa BioSicence z Nemecka
Táto patentovaná forma vitamínu K2 vo forme MK7 je mnoho stabilnejšia ako iné formy vitamínu K2. Táto stabilita sa prenáša aj na vitamín D3, s ktorým je v kapsule. Vyznačuje sa vysokou telesnou využiteľnosťou a zvyšuje biologickú dostupnosť samotného vitamínu D3. V porovnaní s bežnými formami vitamínu K2, ktoré majú v tele polčas rozpadu 1,5 hodiny, táto forma vitamínu K2 zostáva v tele 78 hodín. To znamená 48-krát dlhší polčas rozpadu v tele.
- https://nutrition.basf.com/global/en/human-nutrition/products/vitamin-k2.html
- https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1-vs-k2
- https://www.healthline.com/nutrition/calcium-supplements
- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4899-1789-8_19
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17158229/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3530901/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22516724/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14654717/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494092/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23529983/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18367736/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14976978/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22516724/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15514282/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19179058/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22516723/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22516726/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23410565/
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00198-013-2325-6
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16801507/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.201300950
- https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00774-011-0287-3
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9076586/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16295569/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17055908/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8466530/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1492156/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7895417/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321250
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21155624