Želatína
Zařazení:
Gelatína je bielkovinový produkt, ktorý sa získava varením kolagénu. Želatína získaná pri varení je bezfarebná a bez chuti. Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina u ľudí, ktorá sa nachádza v koži, kostiach, šľachách a väzoch. Kolagén je dôležitý pre štruktúru a pevnosť tkanív. Želatína sa rozpúšťa v teplej vode a po ochladení nadobúda želatínovú štruktúru. Želatína sa používa vo forme prášku a granúl.
Želatína obsahuje 98 - 99 % bielkovín a obsahuje aminokyseliny vrátane glycínu, prolínu, valínu, hydroxyprolínu a kyseliny glutámovej a malé množstvá minerálnych látok, ako sú sodík, vápnik, fosfor a kyselina listová.
Gelatín sa používa najmä pre svoje pozitívne účinky na zdravie kĺbov a kostí, pomáha liečiť osteoartrózu - nezápalové poškodenie (opotrebovanie) kĺbov. Zlepšuje vzhľad pokožky a vlasov. Vďaka obsahu glycínu podporuje činnosť mozgu a môže zlepšovať pozornosť. Glycín môže zlepšiť duševné zdravie, pomáha zmierniť príznaky schizofrénie a OCD, tiež zlepšuje spánok.
Želatína obsahuje 98 - 99 % bielkovín a obsahuje aminokyseliny vrátane glycínu, prolínu, valínu, hydroxyprolínu a kyseliny glutámovej a malé množstvá minerálnych látok, ako sú sodík, vápnik, fosfor a kyselina listová.
Gelatín sa používa najmä pre svoje pozitívne účinky na zdravie kĺbov a kostí, pomáha liečiť osteoartrózu - nezápalové poškodenie (opotrebovanie) kĺbov. Zlepšuje vzhľad pokožky a vlasov. Vďaka obsahu glycínu podporuje činnosť mozgu a môže zlepšovať pozornosť. Glycín môže zlepšiť duševné zdravie, pomáha zmierniť príznaky schizofrénie a OCD, tiež zlepšuje spánok.