Zelený čaj bez kofeínu
Zelený čaj bez kofeínu má oproti čaju s kofeínom niekoľko výhod a je prospešný pre ľudí citlivých na kofeín. Zelený čaj pochádza z listov rastliny Camellia sinensis. Na odstránenie kofeínu sa používajú 4 procesy - 2 chemické rozpúšťadlá etylacetát a metylénchlorid, potom sa používa oxid uhličitý a posledný proces využíva horúcu vodu. Týmito procesmi sa odstraňujú aj niektoré antioxidanty. Výsledkom žiadneho z týchto procesov nie je čaj, ktorý by bol úplne bez kofeínu. Aby sa čaj považoval za bezkofeínový, musí sa z neho odstrániť 98 % kofeínu. Obsahuje flavonoidy (katechín), l-theanín. Má antioxidačné vlastnosti, schopnosť zlepšovať pamäť a pomáha odbúravať tuky.
Postupy odstraňovania kofeínu:
Etylacetát:listy sa namáčajú vo vode, aby sa uvoľnil kofeín a ďalšie zlúčeniny, potom sa listy oddelia od vody, kde sa pridá etylacetát, ktorý absorbuje kofeín. Nakoniec sa listy opäť vrátia do vody, aby sa znovu vstrebali živiny z čaju. Nežiaduce účinky: problémy s pečeňou, nervovým a dýchacím systémom.
Dioxid uhličitý: Listy sa namáčajú do roztoku oxidu uhličitého, ktorý uvoľňuje kofeín. Listy sa oddelia od roztoku, pričom sa kofeín odfiltruje pomocou aktívneho uhlia. Lístky sa opäť ponoria do roztoku, aby sa z čaju opäť vstrebali živiny.
Horúca voda:lístky sa namočia do horúcej vody, kde sa kofeín rýchlo rozpustí, čím sa odstráni, ale živiny sa zachovajú.
Blog



