Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Železo - prečo je pre nás také dôležité?

Železo patrí medzi základné mikroživiny, ktoré sú veľmi potrebné pre metabolické procesy v tele. Je nevyhnutný pre takmer všetky živé organizmy, to znamená, že je potrebný a musí sa prijímať z potravy. Podieľa sa na mnohých dôležitých biochemických reakciách v našom tele. Nedostatok železa môže mať negatívny vplyv na celkový stav organizmu, dokonca môže viesť k anémii (chudokrvnosti).
Podívajme sa na dôležitosť a úlohu železa v organizme. Z akých zdrojov možno železo dopĺňať a čo možno použiť na podporu vstrebávania? Ďalej sa dozviete, aké sú negatívne účinky nedostatku železa a ako mu predchádzať.
význam zeleza v tele_infographics_en
Železo a jeho funkcia v tele
Železo je jedným zo základných prvkov nášho tela. V ľudskom tele sa nachádza približne 3 - 5 g železa.5 Podieľa sa na veľmi dôležitých metabolických procesoch, ako je transport kyslíka, bunková energetika, rôzne enzymatické reakcie alebo syntéza DNA.
1.) 2/3 celkového železa sú viazané v hemoproteínoch ako sú hemoglobín, myoglobín a hémové enzýmy.2.5
  • Hemoglobín je krvné farbivo, ktoré sa nachádza v červených krvinkách. Úlohou červených krviniek je prenášať kyslík do všetkých telesných buniek a je nevyhnutný pre dýchanie.
  • Menšie množstvo sa nachádza aj v myoglobíne. Táto bielkovina pomáha zásobovať svaly kyslíkom, čo pomáha dodávať telu energiu, znižuje mieru únavy a vyčerpania.
  • Časť sa nachádza aj v , ktoré sa podieľajú na rôznych biochemických reakciách v bunkách (napríklad syntéza ATP, antioxidačná ochrana proti radikálom)
2.) 26 % je uložených v nehémových proteínoch = transferín, feritín a hemosiderín.Tieto proteíny majú na sebe naviazané železo vo forme Fe3+, čím sa v krvi vytvára pohotovostná zásoba železa. V prípade potreby prenáša železo do určitých tkanív. Podieľa sa napríklad na biosyntéze steroidných hormónov, kolagénu, karnitínu a neurotransmiterov.
3). Zvyšné 1 % tvorí železo viazané v komplexe so sírou (FeS).Tieto komplexy sú veľmi dôležité pre činnosť enzýmov, ktoré sa zúčastňujú na biochemických reakciách v tele.5
Dôležitosť železa v tele:
  • prispieva k prenosu kyslíka do tkanív, čo je dôležité pre správnu funkciu a rast tkanív, činnosť srdca, ako aj pre správne fungovanie nervového systému a kognitívnych funkcií
  • Zlepšuje imunitu a odolnosť voči cudzorodým patogénom
  • Znižuje únavu a vyčerpanie
  • Pomáha vytvárať energiu - ATP - prostredníctvom prenosu elektrónov v reťazci nášho dýchacieho systému
  • Zúčastňuje sa na procese delenia buniek
V priebehu jedného dňa stratíme približne 1 mg železa. Vyššia potreba železa je dôležitá hlavne počas menštruácie, prípadne počas tehotenstva alebo dojčenia, kedy straty môžu dosiahnuť až 2 mg. Odporúčané množstvo príjmu železa sa preto líši v závislosti od konkrétneho obdobia života.
odporúčaná denná dávka_infographics_pl
Formy železa
  1. Trivalentný = nehemový (označovaný Fe3+) sa nachádza prevažne v rastlinných zdrojoch vo forme rôznych chemických zlúčenín. Túto formu železa organizmus horšie využíva a jeho vstrebateľnosť je len asi 5 %.
  2. 2+) je súčasťou hemoglobínu (krvného farbiva) a myoglobínu a jeho typickým zdrojom sú živočíšne potraviny. Najviac železa obsahujú krvavejšie časti, ako sú črevá, hlavne pečeň. Dvojmocné železo dokáže telo využiť oveľa lepšie a ľahšie. Preto je jeho vstrebávanie približne 20 - 35 %.11
Železo v potrave
Bohatým zdrojom železa sú živočíšne potraviny, ako napríklad červené mäso, hydina a morské plody. V rastlinnej strave sa železo nachádza v obilninách, strukovinách, zelenine a ovocí. Väčšie množstvo železa sa nachádza aj v quinoi, zelených listoch, červenej šošovici a sezamových semienkach.1
obsah železa v tvoroch_infographics_en
Vstrebávanie železa
Vstrebávanie a následné využitie železa ovplyvňujú nielen biologické faktory, ako je zdravotný stav jedinca, ale aj forma prijatého železa.Ak aj dodáme telu dostatok železa z rastlinnej stravy, môže sa využiť menej železa ako zo živočíšnej stravy. Preto sa vegetariánom a vegánom odporúča konzumovať až 1,8-krát viac železa.13
  • Dvojité hemové železoje pre telo ľahšie využiteľné, pretože na vstrebávanie nevyžaduje žiadnu chemickú reakciu. Vstrebáva sa priamo v tenkom čreve.
  • Nehemová forma sa musí v žalúdku premeniť na hemovú formu. Premenu spôsobuje kyselina chlorovodíková spolu s kyselinou askorbovou a kyselinou citrónovou.1,2,4
Potravinárske fermentačné procesy, ako je klíčenie alebo kysnutie chleba, môžu pomôcť zlepšiť biologickú dostupnosť a vstrebávanie do organizmu. Okrem toho súbežný príjem vitamínu C a organických kyselín.11,14Na druhej strane niektoré látky môžu so železom vytvárať zlúčeniny, z ktorých sa železo nemôže uvoľniť.13
  • Tieto látky sa nachádzajú napríklad v čaji, káve, orechoch, zelenine, ovocí a potravinách s vysokým obsahom vlákniny. Jedna šálka kávy alebo čaju môže znížiť celkovú resorpciu železa až o 75 %.
  • Vyššie dávky fosforu a vápnika môžu znížiť resorpciu. Napríklad vápnik v mliečnych výrobkoch znižuje vstrebávanie o 50 %.13
  • Katióny niektorých kovov, ktorých je v tele nadbytok, najmä zinok, mangán, kobalt, tiež pôsobia ako blokátory.4,7,8
  • Niektoré lieky znižujú množstvo žalúdočnej kyseliny a tým znižujú vstrebávanie železa.
Deficit železa a jeho príčiny
Deficit železa je najrozšírenejším celosvetovým problémom vo výžive.Môže byť spôsobený zlým zložením stravy alebo konzumáciou iba rastlinnej stravy. Zvýšená potreba sa vyskytuje v podmienkach veľkých strát krvácaním alebo počas tehotenstva. Vstrebávanie železa môže byť znížené aj v dôsledku niektorých infekčných ochorení alebo chronických zápalov. Medzi rizikové faktory nedostatku železa môže patriť nedostatočná konzumácia mäsa alebo iných potravín bohatých na železo.9 Negatívnym zdravotným účinkom sa dá vo väčšine prípadov vyhnúť vďaka kvalitnej a vyváženej strave, predovšetkým živočíšneho pôvodu. Vstrebávanie do organizmu je možné podporiť súčasnou konzumáciou vitamínu C. Okrem toho je vhodné zaradiť doplnky, ktoré sú vysoko vstrebateľné a využiteľné vďaka biologicky aktívnej forme železa.14Príznaky nedostatku môžu zahŕňať únavu, slabosť, nechutenstvo, zhoršenú koncentráciu, zníženú imunitnú funkciu, zápal jazyka a ústnych kútikov a poruchy termoregulácie.10
Hlavné príčiny nedostatku železa:
  • Ztráta krvi (počas operácie, vážneho úrazu alebo pri pravidelnom darovaní krvi)
  • Ztráta železa:
  • Silná alebo predĺžená menštruácia
  • Zvýšená potreba organizmu (u športovcov, počas tehotenstva a dojčenia)
  • Vegetariánska/vegánska strava alebo nevyvážená strava bez dostatočného príjmu živočíšnych potravín
  • Poruchy stravovania a ochorenia tráviaceho traktu (Crohnova choroba, atrofická gastritída)
  • Malabsorpcia železa po operácii tráviaceho traktu (napr. resekcia žalúdka alebo čriev)
  • Rakovina
causes-of-iron_deficiency_infographics_en
Väčší nedostatok vedie k zníženiu počtu červených krviniek a zníženiu obsahu hemoglobínu v červených krvinkách. Nedostatočný príjem železa je častou príčinou sideroplastickej anémie. Podľa Svetovej organizácie 21,1 % žien v reprodukčnom veku 15-49 rokov trpí nedostatkom železa. Anémia je tiež veľmi častým stavom v tehotenstve, vyskytuje sa až u 75 % tehotných žien.2,3 Typickým prejavom anémie je apatia, nápadná bledosť, spomalenie rastu a zmeny krvného obrazu.7 Počas tehotenstva môže byť zásobovanie plodu kyslíkom a živinami nedostatočné. Existuje zvýšené riziko srdcového zlyhania a môže sa vyskytnúť predčasný pôrod alebo nízka pôrodná hmotnosť.
Najčastejšie príznaky nedostatku železa
  • únavnosť, slabosť, bledosť
  • Dýchavičnosť
  • Bolesti hlavy, závraty
  • Poškodené vlasy a lámavé nechty
  • Popraskané kútiky
  • Studené ruky a nohy
  • Narušená imunita
zeleza2_infographics_en.png
Čo si z toho vziať?
  • Zúčastňuje sa na mnohých metabolických reakciách od dýchacieho systému až po správne fungovanie svalov. Celkovo ovplyvňuje fyzickú zdatnosť a výkonnosť, preto by mali dostatočný príjem zabezpečiť nielen vegáni, ženy, starší ľudia, ale aj športovci.
  • I keď môžeme prijímať veľké množstvo železa potravou, nemusí to stačiť. Vstrebávanie železa môže byť ovplyvnené mnohými faktormi (forma železa, rôzne ochorenia, fyzická aktivita...)
Preto predstavujeme náš nový produktŽELEZNÝ KOMPLEX
Jedná sa o jedinečné zloženie vybrané tak, aby zabezpečilo maximálny účinok.V komplexe sú zastúpené najlepšie využiteľné formy:
    • Lipozomálny vitamín C- zlepšuje vstrebávanie železa
    • Metylfoliát= biologicky aktívna a prirodzene sa vyskytujúca forma kyseliny listovej, ktorá je tiež veľmi dôležitá pre vyššie uvedené metabolické procesy
    • Metyl B12= spolu so železom a metylfolátom prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania a posilňuje imunitný systém.
    • Dong quai alebo Angelika čínska = stimuluje krvný obeh, zmierňuje bolesť, posilňuje imunitu a je často vyhľadávaná na podporu celkového zdravia žien
    • Bisglycinát horčíka= najlepšie využiteľná forma horčíka
Táto účinná zmes pozitívne ovplyvňuje metabolické procesy v tele.
  • Znižuje mieru únavy a vyčerpania
  • Podporuje činnosť nervového systému
  • Podporuje regeneráciu a funkciu svalov
  • Podieľa sa na tvorbe červených krviniek a prenose kyslíka v tele
  • Podieľa sa na správnom energetickom metabolizme
  • Pozitívne ovplyvňuje imunitný systém
Lucie Voráčková
SALIM-UR-REHMAN, HUMA N, OMER MT, SHAH WH. Účinnosť stravy obohatenej o nehémové železo: Prehľad. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2010.
  • LOPEZ A, CACOUB P, MACDOUGALL I C, PEYRIN-BIROULET L.Anémia z nedostatku železa. The Lancet 2016.
  • RONDINI, K. A.,et al. National Mandatory Grain Fortification Legislation Decreases Anemia Prevalence Among Non-Pregnant Women of Reproductive Age: Findings from Multiple Demographic and Health Surveys (Národná legislatíva o povinnom obohacovaní obilnín znižuje výskyt anémie u žien v reprodukčnom veku, ktoré nie sú tehotné: Zistenia z viacerých demografických a zdravotných prieskumov). The Journal of Nutrition, 2022.
  • BECHAUX J, DE LA POMELIE D, THERON L, SANTE-LHOUTELLIER V, GATELLIER P.Železo-katalyzovaná chémia v gastrointestinálnom trakte: Mechanizmy, kinetika a dôsledky. Prehľad. Food Chemistry 2018.
  • SEDLÁČKOVÁ, T.; RACEK, J. Metabolizmus železa a jeho regulácia. Klinická biochémia a metabolizmus, 2009.
  • SOCIAL, PRE VÝŽIVU. Referenčné hodnoty pre príjem živín. Vydanie: 1. Praha: Výživaservis sro, 2011.
  • MAHAN, L. K.,et al. Krauseho potraviny, výživa a diétna terapia. Philadelphia: Saunders, 2004.
  • ŽOUREK, M., et al. Prehľad metabolizmu železa so zreteľom na klinickú prax. Diabetológia, metabolizmus, endokrinológia a výživa, 2007.
  • HRONEK, M., et al. Nedostatočný príjem železa - nutričné zdroje, odporúčané denné dávky, suplementácia železa. Praktická farmácia, 2021.
  • VÝŽIVA . Železo [online]Spoločnosť pre výživu. 2006.
  • MELINA, V.; CRAIG, W.; LEVIN, S. Stanovisko Akadémie pre výživu a dietetiku: vegetariánska strava. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2016.
  • HALLBERG L, et al. Predikcia absorpcie železa v potrave: algoritmus na výpočet. American Journal of Clinical Nutrition. 2007.
  • KVASNICKOVÁ, A.Dietné faktory ovplyvňujúce vstrebávanie železa. Food Sci¬ ence and Nutrition, 2000.
  • BRANČÍKOVÁ, D, et al. Ako ovplyvniť anémiu stravou. Interná medicína pre prax, 2012.
  • Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
    Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
    Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
    Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
    Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
    Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
    Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
    Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
    Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
    Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
    Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
    Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.

    Vyhledejte složení

    1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z